måndag 12 maj 2014

Har vi haft skit på väggarna?

Tjo,
 
Första skedet av lerkliningen är avklarad. Det bestod av att fylla de skåror (såtar) som finns mellan varje stockvarv, med andra ord jämnade vi till väggen så att leran kom ut till samma nivå som timret.
 
Daniel använde sig av händerna och kastade in leran i de djupa partierna för att få kraft in så att leran verkligen fyllde ut. Denna metod tärde en hel del på hans händer vill tillägas, de blev nariga. Om någon annan vill prova detta sätt så rekommenderas handskar.

Efter att leran kastats in jämnades ytan till med spackelspade och lera som trillade ner på presenningen, som lagts som skydd för golvkonstruktionen, lades tillbaks i hinken och användes igen.

Den nya lerblandningen bestående av lermjöl, murarsand, linagnar och vatten, blandades med den gamla lerkliningen som tidigare suttit på husets väggar. Daniel blandade lite efter eget huvud, men hade ungefär 1 del lera på 3 delar sand.  Linagnarna hade han i ungefär lika många liter som han hade i lera. Vatten blandades i tills konsistensen blev liknande koskit. På tal om koskit så misstänker Daniel att den gamla lerkliningen även innehåller någon form av djurbajs i och med blandningens doft och färg. Så gjordes det ofta "förr i tiden", de tog vad som fanns i närheten.


Daniels pappa, Conny, kom förbi och var till stor hjälp. Tack vare att vi var två hann vi klart med detta moment under dagen. SKÖNT!

Hejsvejs

 

söndag 11 maj 2014

Virvlande färgflagor

Hej,


 Ett moment som vi ville få gjort innan lerkliningen var att skrapa bort det yttersta lagret med färg från taket i sovrummet. Detta på grund av att vi tänkte att färgflagorna kunde fara runt i huset och fastna i leran på väggen. Färgen hade börjat lossna i och med att huset har stått öppet under vintern och blivit fuktigt.

 
För att på enklast sätt få bort färgen så började vi med skrapor modell stora.. 
 
Därefter med skrapor modell mindre som skapade små färgflagor som virvlade runt och letade sig till ögon och näsa... Ett hett tips är att ha skyddsglasögon.

Till slut blev vi klara. Vår tanke är att behålla denna kulör som gömt sig under den vita plastfärgen. Vi vill ha en intressant och kontrastrik interiör, därav valet av slitna ytor tillsammans med nymålat. Lite historia blandat med nyskapande.


Daniel tog en paus i skrapandet och bjöd Lo på lite fingerplockande gitarrlir.


torsdag 8 maj 2014

Fölk

Hej,
 
Vårt byggprojekt har väckt en del intresse, dels hos våra grannar som är nyfikna, kommer förbi och ställer frågor. Även hos släkt och vänner som kommer och hälsar på och hjälper till.
 
Framöver hoppas vi att fler besökare kommer och hälsar på när vi har flyttat till Kvarntäkt och slagit oss ner. Snart slår förhoppningsvis upp en "Tipi" (typ indiantält) på tomten där besökare kan vistas och bo.
 
Erik Lagerström hade jobb i närheten och kom förbi. Daniel och Erik pluggade timring tillsammans på Sjöviks Folkhögskola.  De gick runt huset och samtalade och bollade idéer kring bygget. 

Yasmine Kindlund, som både Daniel och Sanna lärt känna på under studierna på Sjövik, kom förbi och hjälpte till en dag. Här var det lite vårstädning.
 
Petra, en nära vän till Sanna, kom förbi, bodde hos oss en dag och följde med till Kvarntäkt.

lördag 3 maj 2014

Husets ögon

Hej,
 
Efter förberedelser inför lerklining var det dags för fönstermontering. Ett kul moment som gör mycket för intrycket. När fönstren kom på plats kändes som om huset fick tillbaka sina ögon.
 
Daniel mätte hur stor öppningarna för att försöka få en relativt likartad springa runt om när fönstret sedan kom på plats.
 
Sedan skruvade han dit två skruvar i nederdelen på öppningen och justerade skruvarna så att de hamnade i ungefärlig våg med ett vattenpass.
När fönstret var i önskvärt läge skruvades de tillfälligt fast och förbands med timmerväggen.
Små justeringar gjordes också för att säkerställa att fönstren var någorlunda i lod och våg. Annars präglas huset av skevhet och lutningar. Väggar och innertak är långt ifrån spikraka och fönstren fick även följa lite av de linjerna. 
Det nya fönstret på plats! (Gamla bågar, ny karm). Denna öppning ger oss mycket ljus på kvällarna och en blick ut mot kommande innergård.
 

Vi gjorde det nya fönstret lite finurligt genom att skapa funktionen att kunna öppna bågarna åt skilda håll.
 

Springan mellan timmervägg och fönster drevades med den hus- och väggmossa som plockades i närliggande skog i höstas.
 

Det färdiga resultatet. Det tar lite tid att få mossan tät och packad. Det är också ett billigt byggmaterial och väldigt miljövänligt, särskilt om det plockas i närheten.
 
Hejsvejs


torsdag 1 maj 2014

Vår och lera

Tja,
 
I ett tidigt skede bestämde vi oss för att försöka efterlikna husets ursprungliga konstruktion och använda oss av gamla, beprövade byggmetoder. Lerklining är en sådan. Den gamla lerkliningen revs ner förra sommaren och sparades i säckar. Nu har den tagits fram ur förrådet och återupplivats.
 
Lerkliningen gör huset tätt och är en tung massa som kan lagra mycket värme under det kalla vinterhalvåret när huset värms upp i vår vedspis. Under sommaren kyler den och ger skön svalka. Dessutom är leran hygroskopisk och tillåter fukten att vandra, d.v.s. tas upp och avges.
 
Våren är en lämplig tid att lerklina, liksom på hösten. Utetemperaturen gör att leran torkar relativt långsamt och förhindrar sprickbildning om utrymmet ventileras.
 
I och med intåget av denna årstid bestämde vi oss för att börja förbereda inför detta stora moment.
 

Vi tog reda på en rulle med murarnät som låg hemma hos Daniels föräldrar och skräpade.
Nätet sattes på väggarna för att ge extra fäste för leran.
Det gjordes med häftpistol och häftklammer.
Den gamla lerkliningen som tidigare satt på väggarna blöttes återigen upp. Tanken med denna blandning är att mixa den med en ny lerblandning bestående av lera, sand, linagnar och vatten. Denna tanke kring återanvändning genomsyrar vårt ekologiska tänk kring bygget.
Den gamla lerblandningen innehöll en del tapetrester som togs bort.

Blandningen hackades sedan med en spade för att minska ner bitarna och få blandningen mer jämn. Att lägga den gamla leran i blöt på detta vis är lämpligt att göra några dagar innan den ska användas så den hinner suga upp vattnet och att då klumparna försvinner.

Lo var så klart också på plats!
 
Hejsvejs