måndag 25 november 2013

Vår första visionära skiss

Titta,
 
Vår första preliminära överblick är färdig. Det ni ser är byggnadernas placering på tomten och dess tänkta användning.
 
Tillsammans utgör byggnaderna den ursprungliga tanken om gårdstunet och innegården.
 
Under barnkammaren är själva portalen mellan innergården och omvärlden. Infarten från vägen i norr leder fram till portlidret.
 
Vi tänker oss även en (inglasad) veranda framför bostadshuset med flertalet funktioner, växthus, vinterträdgård, värmebevarande sluss och umgängesplats.
 
 
I ateljén tänker vi oss en stor svängd trappa som binder samman studion med ateljén. De mjuka formerna på ateljén skvallrar om våra idéer om att bygga den av halmbalar och lera. Som uppvärmning i denna del vill vi eventuellt ha en "Super Mass Rocket Heater".
 
Det som saknas på denna skiss är en altan som vi tänker oss ska gå runt det befintliga bostadshusets entrésida och södra gavel. Denna altan kommer även att fungera som en länk till vårt s.k. "våthus" och utedass.
 
 

torsdag 21 november 2013

En liten skog i huset

hej,
 
Lite uppdatering. Tre kubikmeter grus har forslats in i huset. Lasset kördes dit med lastbil och dumpades på en presenning strax utanför huset. Därefter har Daniel tagit spade och skottkärra till hjälp för den sista transporten. Med gruset på plats har husets inre börjat kännas som ett hem.
 
Efter grusinsatsen har mossa plockats i närliggande skog för att sedan utgöra nästa skikt i vad vi kallar "mullbädd" eller "jordtrossbotten". Detta skikt är mest till för att hindra sand från att rinna ner i gruset.
 
Här har mossan lagts ut på en stor presenning för att bearbetas genom en grov rensning och "fluffning".
 
Här syns det undre skiktet bestående av grus i dimension 4-8 mm. Med gruset har vi tänkt att skapa ett kapillärbrytande och dränerande skikt.
 
Hela huset fylldes med totalt tio stora säckar (125 l). Skiktet är ungefär två decimeter tjockt i fluffigt skick och kommer sedan att pressas ner av sanden. Vi räknar med att det hoppressade skiktet då blir cirka en tum.
 
Det ser ut lite som en miniatyrskog eller en fet rya-matta.
 
hej då

söndag 17 november 2013

Som björnar

Hej,
 
Tempot har stannat av en aning. Senhösten, mörkret och kylan inspirerar till vila och långsamhet, som björnar. De kortare insatser som sker borta vid torpet inträffar på helgerna.
 
Det interiöra arbetet har påbörjats med främst putsning.
 
Efter långt övervägande beslutade Daniel till sist att göra ännu en lagning på insidan av en syllstock. Här ger han den nya delen en huggen yta som slutfinish för att matcha resterande patina.


Lagningen på plats som fästes med 5" galvad spik. 
 
Håligheter fylldes med hus- och väggmossa.
Sanna var förste blandare av putsen till tätning av stenfotsgrunden från insidan. Denna åtgärd valdes att göras för att stoppa sand och grus från att rinna ut mellan grundstenarna. Riskkonstruktion kan tyckas i och med att sådant putsbruk har en kapillärkraft i sig och kan tänkas suga vatten från marken upp i timret.
Här pågås putsningen av grunden. Arbetet inleddes med putsslevar men övergick snabbt till händerna. Att jobba med händerna var överlägset roligast och smidigast.
 
Murstocken har sedan tidigare renoverats och putsats från insidan. Vi valde ändå att putsa stocken från utsidan som en extra tätning och säkerhet.

Efter rivningen av tillbyggnaden blev det fönster över. Två av dessa fönster har vi valt att återanvända till huset på detta vis. Slå ihop dessa till ett avlångt fönster valdes för att få in mer ljus, inblick mot innergården och för att sudda ut gränserna mellan inne och ute genom att placera fönstret nära golvet och marken. Detta går hand i hand med vår ambition att skapa ett mer ljust och öppet inre rum.  
 
ciao

torsdag 7 november 2013

Ett stort och tungt pussel

 Hej,
 
Efter maskinbesök och en massa grävande har vi övergått till grunden. Spännande!
 
Mer kutterspån från farsans snickeri.
 
Spånet förvaras borta vid torpet. Det börjar bli fullt överallt, särskilt på grund av all lera och spån.

Ärtsingeln köpte vi på återvinningscentralen i Falun, en stor grävmaskin kom och lassade på 800 kg direkt på släpet.



Här fylls gruset på runt huset för att jämna till marken, dränera och stabilisera.

 
Väldigt många stenar togs bort för att göra plats för gruset.

Att lägga stenar runt om var som ett stort och besvärligt pussel. Jäkligt skoj stundtals, ibland jäkligt frustrerande. Noggrann som Daniel kan vara emellanåt, bestämde han sig för att i stort sätt göra om hela stenläggningen när han nästan var klar. Detta i och med att han vill ha ett mer jämnt tryck fördelat på stenarna runt om. Detta åstadkoms genom att lyfta hela huset en tum runt om för att sedan sänka ner det på alla stenar som lagts med lite mindre än en tums mellanrum runt om hela huset. Därmed lades huset ner och stenarna kom i press mot timmerstommen.

Slutresultatet blev väldigt lyckat, den variation av stenar i alla dess former utgör en vacker stenfotsgrund och inger ett stabilt intryck i Daniels ögon.
 
hej då!

tisdag 5 november 2013

Gutknutarn

Halloj,
 
Daniel har påbörjat smålagningar på stommen mellan varven. När något större moment har stannat upp är det lämpligt att pyssla med sånt här tycker Näcken.
 
En knutrad som känns hel igen. Härlig kontrast mellan det nya och gamla.
Denna lagning var klurig att få till i och med dess instabila form där bara en sida ligger an på sniskan. Daniel blev aldrig riktigt nöjd med denna och gjorde till slut en annan utformning.
Lagningarna har gjorts i försök att imitera träets originalform, därmed även att årsringarna följer liknande bana. Med tvingar har de nya träbitarna satts fast och därefter sågats i mötet med det gamla timret för att få en tät sammanfogning. Sedan har de spikats fast.

Den första lagningen Daniel gjorde blev lite misslyckad i den bemärkelse att årsringarna hamnade ur position. Dock ser ändå knutskallen glad ut.

ciao