måndag 28 oktober 2013

Grävarhelgen 2

Hejsan,
 
Återigen skriver vi om "grävarhelgen".
 

Ett större ingrepp av detta slag kändes lite i magen, rötter slets av och smådjuren fick nog en del stryk. Marken fick ett ärr.



Höstligt hår.

Bosses fruga Märta var förbi och kikade.
 
Ett sällsynt perspektiv över fastigheten. 
 
Daniels muskler mätte sig likvärdigt med maskinens krafter.

Överblick på Näckens verktyg

Efter att Bosse plattat och jämnat till marken kändes operationen avklarad och lyckad.

En gravid Sanna stickandes på ett par sockar till Näcken.
 
hejsvejs!

måndag 21 oktober 2013

Grävarhelgen

Hej,
 
Vi närmar oss nutid. Detta skedde förrförra helgen.
 
Vi har lyckats få hjälp med ett av de stora momenten kring denna renovering, att gräva runt huset för att få trästommen längre från marken och dess fukt. Våra grannar har en mikroskopisk grävmaskin som går i 1 kilometer i timmen. Bosse, vår granne, har stått för styrandet av makapären medan Daniel har gjort lite allt möjligt och Sanna har stått för fotandet och även stickat på ett par sockar.
 
Bosse som transformer.
Daniel samlade in rötter som maskinen slaktade. Dessa har vi tänkt att skapa något med så småningom, kanske en taklampa.
Daniel rev den gamla grunden som var till utbyggnaden.
 
Många stenar hittades under markytan som denna bumling. Vissa var väldigt nära huset vilket gjorde oss försiktiga i vår framfart.
 
 
tjo

söndag 20 oktober 2013

Stabilt som fan

Mer arbete har gjorts på stommen. I ett skede som detta när huset har skalats av är det lämpligt att gå igenom hela konstruktionen och göra lagningar och justeringar på stommen. Först har stora lagningar gjorts och sedan har vi gått över på mindre skador.
 

Översiktbild. Förberedning av följare till baksidan av huset.


Lagningar under ett fönster. Det som kvarstår är att bila yttersidan och göra öppningen större för att återigen få in det gamla fönstret.



Den nya syllstocken var ett helvete att få på plats. Trångt och bökigt i och med att stora stenar låg djupt ner i marken och att murstocken förhindrade fortsatta lyft.



Återigen syllstocksbytet. Notera all bråte som ligger kors och tvärs, det är stenar som tagits bort för att göra plats åt stocken och en massa pallningsvirke.



Tada! Följarna på denna sida är på plats. En väldigt stabil konstruktion tack vare att följarna binder ihop de enda hela stockarna vilket är den längst ner och den högst upp på väggen (syllstocken och väggbandet).

ciao

söndag 13 oktober 2013

Timmer

Halloj,


 Skönt att ha kommit igång med timringen. Stommen har setts över med lupp och en hel del lagningar har gjorts.
 
Daniel i färd med att banda ett timmerblock till lagningar på stommen.
 
 
Stocken bilas för att ge en tätare yta, en sågad yta suger mer vatten. Detta görs även i en estetisk strävan att skapa ett "levande" utseende.
 
Sara drämmer till med släggan för att få en timmerlagning på plats. Mellan stockarna har vi drevat med hus- och väggmossa som plockats i skogen alldeles intill.
Timmerlagningar utifrån sett. En härlig syn när gammalt möter nytt. Stundtals sköljs Daniel över av enorm tillfredsställelse att hålla på och rusta upp ett hus som detta.
 

Här hjälps vi åt för att få dit ytterligare två följare, en på utsidan och en på insidan som hålls samman av genomgående gängstänger och dras åt med bricka och mutter.



 
Text uteblir på några bilder, programmet har flippat ur!
 
ciao!


fredag 11 oktober 2013

Sara och hundarna

Hej,
 
En vän vid namn Sara, i sällskap av hennes hundar Buffy och Tippy, har som sagt varit och hjälpt till vid torpet. De bidrog med mycket energi och inspiration. Vi har fått en hel del gjort också!
 
Här är lurigt inbjudande små kex. Dessa hittades i skorstenen och föreställer bon från bin. Cool och effektiv hexagon-form på deras små rum. Det vore något att konstruera ett hus i den formen när tillfälle ges.


Ett virkestick har tagit sin form och har blivit hem för en del plank, råspont m.m. En tanke med denna konstruktion var att ta vara på den stomme som redan fanns på plats för att vara sparsam med material och finna nya användningsområden (återbruk).


Sara sågade bort buliga kvistar för att sedan banda bort innerbarken med en s.k. bandkniv.


In action.


Sara tyckte att spånet såg häftigt ut när det sprutade, jag instämde och tog ett kort.

Här skymtas en del skador som uppstått under ett av fönstren. Lagningarna har redan gjorts och kommer att publiceras i nästa inlägg.

ciao

torsdag 10 oktober 2013

Sot och djävulskap

Som en snigel sköts denna blogg emellertid segt.
 
Sara Björk, som Daniel har pluggat tillsammans med på Sjöviks timringsutbildning, har varit och hjälpt till vid bygget i flera dar. Mer kommer om det i nästa inlägg.
 
En snäll sotare var vid torpet för ett tag sedan och inspekterade vår murstock, vedspis och kakelugn. Han kunde konstatera att det var jävligt skitigt och igenproppat i rökkanalerna, att kakelugnen läcker och så även rökkanalen från vedspisen. Åtgärdsförslag på detta var att ta upp ett hål i murstocken för att kunna komma åt och rensa ut allt skit och att göra en sorts gjutning från insidan av rökkanalen för att göra den tät. I och med att kakelugnen skulle kosta mellan 20 000-30 000 att reparera valde vi att fokusera på att enbart fixa så att vedspisen fungerar, kakelugnen får stå kvar som prydnad tills vidare. 
 
Nu har alltså en av rökkanalerna tätats och gjorts ren så att förhoppningsvis vedspisen i det kommande köket kan brukas. Till detta anlitade vi en rutinerad skorstensrenoverare.
 
Sotaren med sin skrubbiga manick för att komma åt i kanalerna.

Sotaren märkte att Sara och Daniel var intresserade. Han berättade gärna om alla moment han gjorde, väldigt lärorikt och kul!

Till vänster i bild syns en påbörjan på den hög av getingbon och lort som fanns i skorstenen.